Beste koop wasmachine, voor iedereen hetzelfde?

Tip: Beste koop wasmachine! Het is een fikse tegenvaller als je wasmachine het begeeft. Zeker wanneer deze niet meer te repareren is. Je volgende exemplaar moet – als het even kan – wat langer meegaan én goed zijn werk doen. Waarop te letten voor je naar de witgoedzaak rijdt of online bestelt? Als je je van tevoren goed oriënteert en logisch nadenkt, verdwijnt de keuzestress als sneeuw voor de zon.

Toerental en restvochtpercentage

Wees je er allereerst van bewust dat het restvochtpercentage eigenlijk meer zegt dan het toerental. Zeker wanneer je in het bezit bent van een droger, geldt: hoe lager dit percentage hoe beter. Hang je de was zodat ze zelf drogen, dan is dit gegeven minder belangrijk.

Wasmachine sale

Energieverbruik

Het energieverbruik, ook zo’n waarde die meteen je aandacht trekt. Houd in je achterhoofd dat de wasmachinetesten van de Consumentenbond – overigens niet gratis te raadplegen –  gedraaid zijn met ECO-programma’s en halflege trommels. Snellere en hetere wassen vragen uiteraard meer stroom. Heb je genoeg tijd, kies dan de zuinigste programma’s. Aan het wassen op lagere temperaturen kleeft – letterlijk – een nadeel: de kans op het ontstaan van vetluis; een grijze drab uit overtollige wasmiddelresten, die zich tussen de trommelrubbers hecht. Dit kun je voorkomen door maandelijks een kookwas te draaien.

Indrukwekkende wasprogramma’s

Laat je verder niet leiden door een indrukwekkend keuzemenu van wasprogramma’s. Naar het blijkt, voegen deze niet veel toe. Kijk gewoon naar de prestaties van de wasmachine in het algemeen. Soms krijg je het idee dat hoe meer digitale poespas erin gebouwd zit, hoe sneller je machine sneuvelt. Wist je trouwens dat een stillere, koolborstelloze motor – een van de beste uitvindingen op wasmachinegebied ooit – tegenwoordig nagenoeg standaard is en dat de motor daardoor veel minder snel slijt?

Een wasmachine afgestemd op je situatie

Al met al kun je concluderen dat er niet één beste machine aan te wijzen is. Woon je alleen, dan kun je prima uit de voeten met een wasmachine met kleinere trommel, maar in een wat groter gezin moet hij vaak overuren draaien. Het is dan ook een sport om de voor jou belangrijkste punten in jouw ideale machine te herenigen, zodat je schoon, snel, veel, makkelijk, lang én zuinig kunt wassen voor een niet al te hoge aanschafprijs.