De clown uit het circus ontsnapt

Een beroep wat weer helemaal terug is

Circussen zie je steeds minder in het straatbeeld, en het beroep van clown leek daarbij uitgestorven. De artiest die ooit iedereen aan het lachen maakte was in het vergeethoekje geraakt. Gelukkig is het tegenwoordig zo dat je deze artiest steeds vaker weer tegenkomt. In een maatschappij waarin iedereen als verdoofd op het schermpje van zijn mobieltje staat te staren en te swipen is er steeds meer behoefte aan persoonlijk contact. Deze artiest weet tot de mens door te dringen en een reactie te ontlokken. Het is dan ook om deze eigenschappen dat dit beroep weer terugkomt in het straatbeeld. Het circus is verdwenen; de sfeer is persoonlijker geworden.

Een typetje
Veelal zie je dit beroep terug op plekken waar behoefte is aan een kleurrijke verschijning. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsfeesten maar ook aan bijeenkomsten zoals een trouwerij. Typetjes zijn de vervanging van de ‘dorpsgek’ die iedereen weten te vermaken met hun eigen bezigheden. Er wordt ingespeeld op wat het publiek bezig houdt en er wordt de genodigden op deze manier een spiegel voorgehouden. Kies je voor het typetje van een diva, dan krijg je een ‘dame’ over de vloer die iedereen interessante uitspraken weet te ontlokken. Deze uitspraken worden vervolgens op geniale wijze verwerkt in grappen en andere persoonlijke contacten; het is een verrijking van een feest waardoor bij een ieder een glimlach tevoorschijn komt.

Een schoonmaakster die de vuile was buiten hangt

Een ander typetje, als vervanging van deze artiest, is de schoonmaakster. Schoonmaaksters hebben oog voor hun omgeving, maar ze kunnen ook als geen ander de vuile was buiten hangen. Heb je ze eenmaal om je heen hangen, dan kom je er niet meer gemakkelijk vanaf. Dit beroep wat van oorsprong bedoeld is om de omgeving te reinigen wordt ook gebruikt om contact te maken met de gasten. De schoonmaakster is dan ook, naast de diva, bij uitstek geschikt om de stemming erin te krijgen bij een feestje. Samen lachen is de beste manier om het gezellig te hebben.