Een zomers voornemen

Fitness Zaandam

Het is weer bijna zover. Nog maar een paar weken, en het is januari. De feestdagen overleefd, de donkere dagen nog altijd aanwezig maar nu zónder gezellige lichtjes, en geen gezelligheid in het verschiet. Januari is maar een sombere boel. Je staat in de badkamer te kijken naar je nieuwe vetlaagje bestaande uit gourmet, fondue, kalkoen en oliebol en vraagt je af hoe het ooit zo ver had kunnen komen. Het goede voornemen is weer aanwezig: je gaat weer naar de sportschool! Tezamen met de halve wereldbevolking neem je wederom een jaarabonnement op de fitness, om per april eigenlijk niet meer te gaan en officieel sportschooldonateur te worden. Je zegt hem op, hij loopt einde van het jaar af en het riedeltje begint van voor af aan.

Sportiever

Maar wat nou als je wat eerder ingrijpt? Je hóeft niet per se in januari de boel aan te pakken, dat kan natuurlijk ook eerder. Er is geen wet die zegt dat je alleen in januari mag sporten, het is oké om juist voor de feestdagen al wat te gaan doen aan je lijf. Zo is de schade van de kerst en oud en nieuw waarschijnlijk een heel stuk minder. Ik zag zelf in augustus ongeveer al het licht. Na een heerlijke vakantie samen met mijn man zag ik in de spiegel opeens een laagje wat er nog niet eerder zat, zowel op mijn buik als benen als rug. Ja, zelfs op mijn rug. Ik besloot dat het tijd was voor actie, en een week later stond ik in de Fitness Zaandam. Ik kan je vertellen, voor iemand die normaal gesproken alleen in januari gaat, viel het me op hoe opvallend rustig sportscholen buiten deze eerste paar maanden om kunnen zijn. Ik nam een personal trainer in de hand en ging braaf drie keer per week aan de bak.

Fitter

En het heeft zich behoorlijk uitbetaald! Dit sportregime, in combinatie met een gezonder dieet, minder alcohol en vaker gezonde wandelingen heeft me 7 kilo minder vet en een 9% lager vetpercentage opgeleverd. Ik voel me fitter, ik sta sneller bovenaan de trap en mijn kleding zit mooier. Waar de meeste mensen zich in december verschuilen in dikke kleding om hun vet te verbergen, voel ik me zelfverzekerder dan ooit. Ik ga mijn doel van 10 kilo voor het nieuwe jaar niet meer halen, maar 8 (of zelfs 9) moet hopelijk nog lukken. En dan hoef ik het afvallen ook niet meer als goed voornemen per januari te registeren. Scheelt me er weer één!