Familiedag

Het zijn van die dagen waarvan je je af kan vragen of iedereen erop zit te wachten. Het begint met een idee tijdens een verjaardag of bruiloft als een paar familieleden elkaar sinds lange tijd weer eens spreken. Ze constateren dat dat eigenlijk jammer is. Waarom organiseren we niet een keer een familiedag? Aangezien de enthousiaste organisatoren het brengen als een uniek evenement, wil je ook niet de spelbreker zijn. De meesten zullen netjes aangeven dat ze van de partij zullen zijn. Maar de organisatoren zijn ook niet gek. Ze weten dat ze iets van een activiteit moeten bedenken om het ijs te breken. Ook omdat het anders zo’n uniek evenement niet is, maar eerder een verkapte verjaardagviering waarbij iedereen keurig in een kringetje zit. De hersens kraken, denkend over welk onderwerp er nu weer aangekaart kan worden waar iedereen gezellig over mee kan praten. Regelmatig valt er een blik op een klok of horloge om in de gaten te houden hoe lang ze het nog moeten volhouden, totdat ze een redelijke tijd aanwezig zijn geweest. Een activiteit verzinnen leken mij en mijn nichtjes dus essentieel om de gezelligheid erin te brengen bij het organiseren van een familiedag.

Activiteit

Dan kan je natuurlijk heel bijzondere activiteiten verzinnen. Je brengt mensen in contact met heel iets nieuws, wat kan enthousiasmeren. Wel heb je kans dat niet iedereen er warm voor loopt, omdat ze bijvoorbeeld niet zo sportief zijn of creatieve dingen niet leuk vinden. Daarbij heb je bij een familiedag nu eenmaal een groep mensen van allerlei verschillende leeftijden. Van oma’s tot kinderen. Als je graag iedereen bij een activiteit wil betrekken, is het wel zo leuk iets te bedenken waar iedereen wel bereid toe is ook aan deel te nemen. Daarom hadden ik en mijn nichten het simpel gehouden. We organiseerden een voetbaltoernooitje in de grote tuin van mijn ouders en zouden wat Oudhollandse spelletjes uitzetten voor de mensen die niet zo actief konden zijn. Uiteraard was het wel van belang dat het mooi weer zou zijn, dus prikten we een weekenddag in september.

Locatie

Gelukkig vonden mijn ouders het hartstikke leuk hun tuin daarvoor te laten gebruiken. Uiteraard is hun tuin niet zo groot als een voetbalveld, maar het ging immers om een simpel voetbaltoernooitje. Elk team bestond uit drie personen en elke wedstrijd duurde een kwartiertje. Daarbij was het voordeel dat mijn ouders een logeerhuisje in hun tuin hebben staan met een complete douchecabine, zodat mensen die dat wilden zowel bij mijn ouders in huis als in het tuinhuisje konden douchen. Bij het terras hadden we delen ingericht voor eieren lopen, sjoelen en kegelen. We hadden leuke kaartjes gemaakt om de score bij te houden. We sloten de dag af met een barbecue waar iedereen hapjes en drank voor had meegenomen. Het was een heel ontspannen en gezellige dag. Op deze manier wilden we het wel jaarlijks organiseren, waar iedereen enthousiast op reageerde. De meesten voor de gezelligheid, sommigen om de volgende keer wel het voetbaltoernooitje te winnen. Dat maakt niet uit. Zolang we maar af en toe in contact zijn met elkaar!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Feest