Wanneer kies je voor haartransplantatie?

Je ziet en hoort steeds vaker dan mannen kiezen voor haartransplantatie. En dat is niet zo vreemd. Er is natuurlijk een tijd geweest dat mannen zich kaal schoren als de inhammen een beetje teveel begonnen op te vallen. Voor die tijd deden veel mannen een zogenoemde "Comb-over", je weet wel, het kapsel dat jouw leerkracht Duits op de middelbare school had: alle pieken die er nog waren over de kale plek(ken) kammen. Geen gezicht natuurlijk! Nu is kaal wel een tijd hip geweest en is dat het nog steeds. Toch hebben veel mannen moeite met hun slinkende lokken. Een haartransplantatie is dan een goede oplossing.

Wat is een haartransplantatie?

Dat woord klinkt enger dan het is. Je hebt geen (anonieme) donor nodig, maar kunt zelf het donormateriaal leveren. Heb je bijvoorbeeld last van (grote) inhammen of een steeds groter wordend voorhoofd? Is de plek rond je kruin steeds dunner behaard? Dan is de kans vrij groot dat je op je achterhoofd, net boven je nek, nog voldoende goede haarzakjes hebt. Deze worden "geoogst" en doormiddel van echt, ouderwets handwerk, geïnplanteerd op de aangedane plekken. Ben je al heel jong kaal aan het worden? Dan kan dat natuurlijk erfelijk zijn. Is er geen erfelijkheid aan te wijzen, dan is het wel verstandig om even een afspraak te maken met je huisarts, gewoon om een aantal zaken uit te sluiten.

Kan zo'n transplantatie alleen met hoofdhaar?

Nee! Hoe gaaf is het dat mannen ook haar kunnen laten transplanteren in hun baard! Het 3-dagen baardje is natuurlijk helemaal hip, maar geen gezicht als de gaten erin vallen. Wil je toch een mooie volle baard? Dan is een baardhaartransplantatie misschien een oplossing voor jou. Laat je gewoon eens informeren over de diverse mogelijkheden. Het is en blijft wel van belang dat er geen medische oorzaak ten grondslag ligt aan je (opkomende) kaalheid.

En vrouwen? Kunnen zij hier ook gebruik van maken?

Vrouwen kunnen ook zeker gebruik maken van deze techniek en dat gebeurt ook vast meer dan je zou denken. Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van een onbalans in de hormoonhuishouding en daardoor te weinig oestrogeen en te veel testosteron gaan aanmaken. Hierdoor kunnen ook vrouwen flink last krijgen van haaruitval. Is de hormoonhuishouding, eventueel met medicatie, weer op orde? Dan groeit het haar vaak niet helemaal terug. Dit is het moment voor vrouwen om zich te gaan verdiepen in haartransplantatie. En met succes. Je ziet er, al na een korte tijd, niets meer van en je voelt je er een stuk zekerder door!