Meer productiviteit op het werk

Productiviteit, het is iets waar we allemaal naar streven maar wat niet altijd lukt om te realiseren. Effectief en efficiënt kunnen werken is ontzettend belangrijk voor ons levensgeluk. Het zorgt voor meer vrije tijd, meer inkomen en verbeterde relaties, zowel met onze collega’s als met dierbaren en familie. Toch is productiviteit niet altijd even makkelijk. We leven in een wereld van sociale media waar we constant gebombardeerd worden met informatie. We zijn overal bereikbaar en hebben eigenlijk alle kennis van de wereld in onze telefoons in onze zak. Dit maakt het langere tijd focussen op werktaken nou niet bepaald gemakkelijker. Daarnaast hebben we sowieso onze levens zo volgepland met alle dingen die we willen doen dat we ook overweldigd kunnen raken. In dit artikel bespreken we daarom hoe je beter kunt focussen en meer productiviteit kunt creëren op je werk maar ook in de andere aspecten van je leven.

Beweeg

Heel veel mensen hebben het gevoel dat ze niet goed kunnen concentreren. Ze raken vermoeid en afgeleid. Een reden hiervoor is het lange zitten voor een computer. Een simpele manier om extra energie te krijgen is door tijdens het werk, elk uur even te bewegen. Ga bijvoorbeeld af en toe een stukje lopen. Een ander goed idee is om een sta bureau te nemen. De hele tijd zitten is niet goed voor de concentratie en natuurlijk ook niet voor de spieren en gewrichten. Een uur of twee staand werken is een stuk gezonder.

Geoordend bureau

Als je werkplek een chaos is dan wordt geconcentreerd werken ook niet makkelijker. Maak aan het begin of einde van je dag altijd even je bureau op orde. Als je bureau te klein is voor alles wat je moet opslaan dan is het misschien een goed idee te kiezen voor een hoekbureau.

Eenvoudige takenlijst

Veel mensen maken een takenlijst wat ze die dag willen bereiken. Op zich is dit een goede gewoonte alleen wordt het een probleem wanneer je de takenlijst veel te lang maakt. Een te lange takenlijst zorgt ervoor dat je van het ene naar het andere springt en al snel begint te stressen over het feit dat je niet alles af gaat krijgen. Zorg dat je alleen op de belangrijkste taken focust.

Maak onderscheid tussen communicatie en creatie

We willen tijdens ons werk natuurlijk waarde toevoegen, aan het bedrijf en aan de wereld. Maar wanneer je binnen een bedrijf aan het werk bent, ben je ook continue bezig met het communiceren naar teamleden, managers en andere collega’s. Als je probeert te focussen op e een creatietaak kan het storen als er continue communicatie tussendoor komt. In dat geval is het een goed idee om deze twee werktaken van elkaar af te scheiden. Geef aan dat je tijdelijk niet beschikbaar bent wanneer je met een belangrijke taak bezig bent en dat overleg pas vanaf een bepaald tijdstip weer kan.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tips