27 januari 2022

Rijinstructeur worden voor een verantwoordelijk en vrij beroep

2 min read

Een lange tijd heb ik gewoon een kantoorbaan gehad. Dit was direct na mijn studie een prima baan. Je hebt vaste uren en een vast inkomen, dus mij hoorde je niet klagen. Na een paar jaar begon ik wel een beetje mijn vrijheid te missen. Elke dag van 9-5 en dan maar 2 dagen weekend voor wat eigen projectjes is niet echt mijn definitie van vrij. Ik deel liever mijn eigen uren in, en werk soms de ene week langer dan de andere week. Op een gegeven moment heb ik besloten om ontslag te nemen. Ik wilde een tijdje niet werken om te ontdekken wat ik wel wilde. In het begin beviel werkloos zijn me uitstekend. Financieel hoefde ik me voorlopig geen zorgen te maken, en ik kluste nog wat bij door hier en daar wat dingen op te knappen in mensen hun huizen. Ik had alle tijd voor alles wat ik wilde doen, en kon daarnaast ook uitgebreid ontspannen en gewoon genieten van het leven. Maar zoals dat met alles gaat begon ik me na een tijdje te vervelen. Toen besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe baan!

Een baan als rijinstructeur zo gek nog niet

Het werd me heel snel duidelijk dat ik graag wat van mijn vergaarde vrijheid wilde houden. Alleen is het nog niet zo makkelijk om een baan te vinden waarbij je erg flexibel kan zijn (met uitzondering van de horeca). Na een tijdje zoeken en geen succes raadde een goede vriend aan om eens te kijken naar een baan als rijinstructeur. Deze baan heeft vrijheid en laat je je uren zelf inplannen. Ook zie je wat van de omgeving terwijl je aan het werk bent. Voor mij twee ideale componenten om eens verder onderzoek te doen naar deze baan. 

Het worden van rijinstructeur heeft enkele eisen

Zoals natuurlijk elke baan heeft zitten er een paar eisen aan rijinstructeur worden. Deze zijn gelukkig voor de meeste mensen binnen handbereik. Ten eerste is het natuurlijk erg belangrijk dat je een rijbewijs hebt, in categorie B. Ook moet je een geldig Nederlands schooldiploma hebben. Ook is een Verklaring Omtrent Gedrag belangrijk. Mocht je een van deze dingen niet hebben, dan kan er nog een geschiktheidstoets afgenomen worden. 

Rijinstructeur worden: zo doe je dat

Als je besluit om rijinstructeur worden, dan kom je eerst in opleiding. Je kunt kiezen voor klassikale lessen waarbij je een docent en medestudenten hebt. Ook is er een mogelijkheid voor een online leersysteem als aanvulling op de klassikale lessen. Als je snel de opleiding wil afronden kun je ook gaan voor een spoedopleiding.