Thuiswerken kan problemen in de hand werken

Wanneer je altijd al van een drankje hield maar dit beperkt wist te houden tot je thuis was in het weekend, kan het thuiswerken een zeer negatieve invloed hebben. De gang naar de koelkast voor een biertje of naar de drankenkast voor een borrel is nu eenmaal sneller gemaakt als je thuis bent. Het is niet zo vreemd dat het alcoholmisbruik op het moment onrustbarende vormen aanneemt. Natuurlijk is dit bij lang niet iedereen het geval, maar het komt steeds meer voor. Dankzij COVID-19 zijn we allemaal veel meer thuis en hebben daar veel minder sociale contacten dan anders. Even naar de sportschool met je vrienden kan problematisch zijn. Gezellig naar een voetbalwedstrijd kijken is geen optie. En dus is de kans op alcoholmisbruik groter dan ooit.

Wanneer is het alcoholmisbruik?

Daarover verschillen de meningen flink. De één vindt het alcoholmisbruik als iedere dag alcohol genuttigd wordt, de ander vindt het alcoholmisbruik als je regelmatig "Out" gaat door binge drinken. Kort gezegd hebben we het over alcoholmisbruik als je niet meer zonder het gebruik van alcohol denkt te kunnen functioneren. Als je bij de koffie 's ochtends een glas wijn nodig hebt om de scherpe randjes van de dag te halen. Als je pijn in je buik krijgt van het idee dat je na 20.00 uur geen alcohol meer kunt kopen. Als je in plaats van een glaasje wijn bij het eten systematisch een fles leegdrinkt.

Moet je altijd wat doen aan je alcoholgebruik?

Meestal moet je niks. Maar het gevaar op ernstige gezondheidsklachten bij alcoholmisbruik is aanzienlijk. Dan heb ik het over vergeetachtigheid, trillende ledematen, een verpeste lever en een ongezonde kleur van je huid. Je haren kunnen er van uitvallen, je wordt misschien te mager of juist te dik en je nachtrust wordt echt niet beter van een slaapmutsje. En dan heb ik het nog niet eens over de gevaren buiten jouw lijf. Stap jij met een slok op in de auto? Lees jij je kinderen voor met een "kegel"? Zeg je afspraken af omdat je weet dat je dan een x-aantal uren niet kunt drinken? Doe er wat aan!

Online hulp is zo gevonden

De drempel naar een kliniek om van je alcoholprobleem af te komen kan best heel hoog zijn. Te hoog misschien. Daarom is er nu een online therapie die je kunt volgen. Vergis je niet, je bent dan gewoon in je eigen huis, maar de therapie kan best heel heftig zijn. Je zult er doorheen moeten om weer echt lekker te kunnen leven!